ضوابط طراحی نمای ساختمان در اصفهان سال 1402
در رابطه با نما، در اصل نما مانند یک پوسته بر روی ساختمان میباشد که کاربریهای متفاوتی دارد که این کاربریها شامل عایق، زیبایی، حفاظت از ساختمان در برابر شرایط و عوامل جوی و… میباشد. همان طور که گفته شد نما مانند یک عایق بر روی ساختمان است که تا حد قابل چشم گیری از تبادل انرژی جلوگیری میکند.
ظاهر و نمای ساختمان یکی از مهمترین بخشهای ساختمان است که در جذب و جلب توجه کارفرما و مشتری بسیار تاثیرگذار است زیرا در اولین مرحله، اولین چیزی که به چشم میخورد ظاهر یا همان نمای ساختمان است.
شما باید توجه داشته باشید که نمای شما متناسب با اقلیم منطقه و آب و هوای آن طراحی شده باشد چه از نظر فرمها و حالتها و چه از نظر مصالحی که در طراحی از آنها استفاده میکنید که شما با رعایت این مورد میتوانید عمر نمای خود را افزایش دهید زیرا اگر مصالح انتخابی شما مناسب آن آب و هوا نباشد در کمترین زمان مصالح شما از بین میرود.
علاوه بر این نمای ساختمان شما زیبایی خود را از دست میدهد و دفرمه میشود و شما مجبور به تعویض نما فقط در قسمت هایی میشوید که امکان تعویض مصالح وجود دارد و این یک هزینهی اضافی برای شما به حساب میآید. حال علاوه بر اینکه نمای شما باید متناسب با آب و هوای آن منطقه باشد حتی باید با ضوابط آن شهر نیز همخوانی داشته باشد و دقیقا مطابق با ضوابط طراحی نما در آن شهر طراحی شود و موارد وضع شده در طراحی شما رعایت شده باشد.
در گذشته خیلی توجه چندانی به نماهای ساختمان نداشتند و اصولا به صورت تمام آجر آن را اجرا میکردند اما به مرور زمان توجه ویژهای به اجرا و طراحی نماها شد که هم در فروش ساختمانها خیلی تاثیر داشت و هم در زیبایی شهر تاثیرگذار بود و باعث زیبا شدن منظر شهری شد.
از همین رو سبکها و مصالحی که در نما استفاده میشود روز به روز رو به پیشرفت و جدید شدن و متنوعتر شدن میباشد.
از جمله سبک های موجود در نماها شامل نمای مدرن، نمای کلاسیک، نمای نئوکلاسیک، نمای مینیمال و… میباشد که شما میتوانید با توجه به سلیقه و بودجه مورد نظرتان به علاوه مشورت با یک مشاور و طراح با تجربه میتوانید یک سبک مناسب برای خود انتخاب کنید.
ضوابط طراحی نما در اصفهان
سبک و مدل نمایی که در هر شهر طراحی میشود نمایانگر اصالت و هویت آن شهر میباشد اما علاوه بر آن یک سری مسائل و ویژگیهای کلی در زمینه ضوابط طراحی نما وجود دارد که باید در تمامی نماها رعایت شود که شامل موارد زیر میباشد:
- هماهنگی با سیمای شهری و همسایههای کناری
- هماهنگی و مرتبط بودن با طراحی داخلی
- حفاظت از ساختمان در برابر اثرات جوی و آب و هوایی
- استفاده از متریال بومی و موجود در محدودهی اطراف
- جلوگیری از آلودگی صوتی تا حد امکان
- جلوگیری از اتلاف و تبادل انرژی در بیرون و درون ساختمان
- توجه به کاربری بنا با توجه به مسکونی یا تجاری و اداری بودن ساختمان
- و….
حال موارد گفته شده در بالا از مواردی بود که شما بدون توجه به شهر یا منطقهی خود، در طراحی نما باید آنها را رعایت کنید اما مواردی که در ادامه به آن میپردازیم مواردی از ضوابط طراحی نما است که صرفا باید در شهر اصفهان رعایت شود.
قبل از هر چیز دیگری لازم به ذکر است که به عقاید، فرهنگ و مذهب اصفهان دقت کنید. مثلا شهر اصفهان یک شهر هنری و فرهنگی و سنتی میباشد که باید متناسب با همین فرهنگ و هنر برای آن نما طراحی کرد و تا جایی که سلیقهی کارفرما باشد میتوانید از اشکال و طرحهای سنتی استفاده کنید تا نمایانگر فرهنگ و هنر شهر اصفهان باشد.
حال شما زمان طراحی با یکسری محدودیتها و حتی ممنوعیتها در ضوابط طراحی نمای اصفهان مواجه میشوید که شامل موارد زیر میباشد:
اولین چیزی که در نما باید به آن دقت کنید نوع مصالحی است که در نمای خود استفاده میکنید.
مناطق داخل اصفهان به دو قسمت تاریخی و غیر تاریخی تقسیم میشوند که تا حدودی ضوابط طراحی نما در این دو محدوده متفاوت است.
مثلا در محدوده و بافت تاریخی اصفهان استفاده از یکسری مصالح ممنوع میباشد مانند استفاده از کامپوزیت و استفاده از آلومینیوم و حتی چوب که نباید در طراحی نمای خود از آن استفاده کنید.
اما در همین بافتهای تاریخی تا 25 درصد میتوانید از شیشه استفاده کنید و یا حتی تا 20 درصد از سنگ در نمای خود استفاده کنید.
اما در بافتهای غیر تاریخی این محدودیت تا حدودی کمتر میشود و شما میتوانید مقدار کمی از مصالح ممنوعه در بافت تاریخی را در این نما استفاده کنید مثلا شما میتوانید تا 10 درصد از چوب استفاده کنید یا تا 10 درصد از کامپوزیت استفاده کنید و حتی میتوانید تا 10 درصد از آلومینیوم در نمای خود استفاده کنید و استفاده از شیشه نیز مانند همان مناطق و بافت تاریخی است که حد مجاز استفاده از آن تا همان 25 درصد میباشد.
حال شما زمانی که نوع و درصد مصالح خود را انتخاب کردید، مورد بعدی که باید به آن دقت کنید رنگ مصالح میباشد که ضوابط طراحی نما و قوانین منطقه برای شما مشخص میکند که تا چند درصد باید از رنگ تیره و یا روشن استفاده کنید.
به طور مثال براساس ضوابط طراحی نما در اصفهان، چه در بافت تاریخی و چه در بافت غیر تاریخی شما تا 5 درصد مجاز هستید که از رنگ تیره استفاده کنید و همچنین دیگر رنگهایی که مجاز به استفاده از آن هستید شامل رنگهایی مانند کرمی، بژ، سفید، اخرایی، قهوهای و گلبهی میباشد که البته از بین رنگهای نامبرده شده رنگ کرم و بژ رنگ اصلی است و دیگر رنگها، رنگهای مکمل میباشد.
مرحلهی بعدی نوع طرحی است که باید اجرا کنید که در این مرحله نیز یکسری ضوابط طراحی نما و ممنوعیتهایی وجود دارد که شامل موارد زیر میباشد:
- استفاده از شیشهی رفلکس ممنوع میباشد.
- استفاده از نمای رومی و کلاسیک ممنوع است.
- باید متناسب با عرض گذر نما طراحی گردد.
- باید با توجه به تعداد طبقات ساختمان نما طراحی شود.
- باید مسافت ساختمان تا گذر اصلی در نظر گرفته شود و متناسب با آن نما طراحی گردد.
- ابتدا باید به ضوابط طراحی نما که در شهر اصفهان وضع شده و بعد به قوانینی که در آن منطقهی مورد نظر وضع شده دقت کرد و با توجه به آن طراحی نما انجام شود.
- طراح نمای شما باید از نظر نوع رنگ و مصالح و طراحی باید با همسایگان همجوار و اطراف هماهنگی و هارمونی داشته باشد.
- بعد از توجه به مصالح تعیین شده برای شما توسط شهرداری اصفهان و منطقه، باید شما متناسب با اقلیم آن منطقه از مصالح استفاده کنید.
- در طراحی نما ایجاد فلاور باکس و گلدان مجاز است اما عبور سیستم و لولههای تاسیساتی ممنوع میباشد.
- برای ایجاد جان پناه، ارتفاع تعیین شده و مجاز 90 تا 110 سانتی متر استفاده میباشد که اگر میخواهید از نرده استفاده کنید حتما باید ترکیب با مصالح دیگر باشد و به تنهایی نمیتوانید از نرده استفاده کنید.
- در ضوابط طراحی نمای ساختمان در اصفهان میزان مصرفی مجاز آجر تا 60 درصد است.
- اجرای سقف شیب دار در اصفهان ممنوع میباشد.
- ارتفاع بيرون زدگی اتاق آسانسور از كف بام قطعات مالكيت بایستی مطابق مقررات ملی ساختمان در نظر گرفته شود و از معابر اصلی ديد نداشته باشد.
- استفاده از فرمهای نامناسب و غيرمتعارف، نقـوش گچبری و موارد مشابه در نمای ساختمان و به كارگيری رنگهای تند و غير منطبق و نامتناسب با مبانی و اصول شهرسازی و معماری شهر اصفهان ممنوع میباشد.
- مصالح نما بايد به سازه ساختمان دارای اتصال كافی و مناسب باشد تا خطر جدا شدن و فرو ريختن نما به وجود نيايد.
مصالح مجاز و غیر مجاز در ضوابط طراحی نما در اصفهان
استفاده از کامپوزیت و آلومینیوم و آهن و چوب در ضوابط طراحی نما در شهر اصفهان در منطقه مصوب تاریخی ممنوع میباشد اما در منطقهی غیر تاریخی استفاده از کامپوزیت تا 10 درصد مجاز است، استفاده از آلومینیوم و چوب نیز به همین صورت است و تا 10 درصد مجاز میباشد.
میزان مصرفی مجاز آجر در اصفهان 60 درصد میباشد اما در منطقهی خارج از محدوده تاریخی 50 درصد میباشد.
همچنین شما تنها 25 درصد میتوانید از شیشه در سطح نمای خود استفاده کنید.
میزان مصرفی مجاز سنگ چه در منطقه تاریخی و چه در منطقهی غیر تاریخی 20 درصد میباشد.
سبک طراحی نما در اصفهان
شما در اصفهان میتوانید از سبک مدرن بدون محدودیت در طراحی نمای خود استفاده کنید. (البته در صورتی که موارد گفته شده در بالا رعایت شود)
سبک کلاسیک و نئوکلاسیک و یا رومی در اصفهان ممنوع میباشد. همچنین در خانههای ویلایی میتوانید از سبک مینیمال استفاده کنید.
ضوابط طراحی نما برای پایان کار در اصفهان
طراحی و اجرای نمای كليه بناها بایستی به نحوی باشـد كـه متناسب با مبانی و اصول شهرسازی و معماری شهر اصـفهان و مطابق با شرايط اقلیمی و محلی شهر و با استفاده از مصالح بوم آورد باشد حال زمانی که شما میخواهید برای ساختمانتان پایان کار بگیرید باید یکسری موارد را در ساختمانتان رعایت کرده باشید که این موارد شامل حال نما نیز میشود.
صدور گواهی پايان كار توسط شهرداری مشروط به اتمام نماكاری بنا در كليه قسمتهای قابل رويت از گذرهای عمومی و قسمتهای قابل رويت از فضای آزاد مالكيت همجوار و رعايت موارد ایمنی و ساير ضوابط و مقررات مندرج در دفترچه طرح تفصیلی میباشد. دخل و تصرف در نماها پس از اخذ پايان ساخت منوط به اخذ مجوز از شهرداری است.
باید توجه داشته باشید که این موضوع بسیار مهم است که محل نصب تابلوهای كليه بناها بایستی در طرح معماری بنا پيش بینی گردد و پس از احداث بنا نصب تابلوها فقط در محلهای پيش بینی شده در طرح معماری كه به تاييد شهرداری رسيده است، مجاز میباشد. اندازه و نحوه استقرار و ابعاد تابلوها بايد براساس ضوابط طراحی نمای مورد تاييد شهرداری اجرا گردد.
مسؤول بررسی، كنترل و تاييد طراحی نمای ساختمانها براساس نقشههای معماری و بررسی و تاييد طرحهای سيمای شهری شامل عناصر معماری كف و جداره (از جمله بدنه معابر، تابلوها، پيادهراههـا و ..) حوزه معاونت شهرسازی و معماری شهرداری میباشد.
نمای ساختمانهای بلند مرتبه (با ارتفاع بالاتر از 23 متر) تابع ضوابط ويژه باید باشد كه الزاماً میبايست طرح آن به تاييد مرجع صدور پروانه ساختمان برسد.
و در نهایت رعايت كليه مفاد مصوبه 87/9/25 شورای عالی شهرسازی و معماری ايران در خصوص ضوابط و مقررات ارتقا کیفی سيما و منظر شهری الزامی است.
نتیجه گیری
شما با رعایت موارد ذکر شده در این مقاله میتوانید هم بهترین نما را برای ساختمانتان طراحی کنید و هم به راحتی و بدون هیچ مشکلی برای ملک مورد نظرتان پایان کار دریافت کنید.