انواع اتاق – بررسی 6 نوع رایج
انواع اتاق در ساختمان
هر ساختمانی، دارای انواع اتاق با کاربریهای مختلفی است که در مراحل اولیه طراحی معماری، از جمله طراحی پلان معماری بایستی ویژگیها و مشخصات انواع آن را در نظر داشته باشیم. در این مقاله سعی داریم به طور کامل انواع اتاق را مورد بررسی قرار دهیم.
اتاق والدین (Master Bedroom)
در اصل کلمه مستر تعابیر متفاوتی دارد اما اینجا به معنی چند منظوره و کاربرد چند گانه است و یا به تعبیر دیگری مکانی که پاسخگوی چند نیاز به طور همزمان باشد. اتاق مستر یا والدین اصولا مجللترین و بزرگترین اتاق داخل هر منزل است. این اتاق دارای امکانات بالایی نسبت به دیگر اتاق هاست.
ابعاد این اتاق باید به گونهای باشد که یک کمد، قفسه، تخت دو نفره و… به راحتی قرار داده شود و هرچه ابعاد اتاق بزرگتر شود، امکانات اتاق بالاتر میرود. مثلا اگر فضای شما بتواند برای فضای اتاق شما به تنهایی به طور مفید ابعاد بیشتر از 3*4 را جوابگو باشد، شما میتوانید امکاناتی مانند سرویس بهداشتی، اتاق کلوزت و دیگر فضاها را تعبیه کنید.
از دیگر ویژگیهای عمدهی اتاق مستر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- امکان نصب تابلو در اتاق خواب مستر
- وجود سرویس بهداشتی و حمام
- بهترین ویو و دید نسبت به دیگر اتاقها
- فضای کافی برای قرار دادن وسایل مورد نیاز و انجام کارها و حرکت و استفادهی راحت از وسایل موجود در اتاق
- تعبیه پنجرههای بزرگ و نورپردازی مناسب
- تعبیه کردن کمدهای بزرگ
- سقف بلند
- در صورت داشتن فضای کافی تعبیه کلوزت روم
- در صورت امکان حتما تراس و یا بالکن طراحی شود
اتاق فرزندان (Bedroom)
اتاق فرزندان همان اتاق عادی در خانههاست. از ویژگیهای این اتاق میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حداقل ابعاد مفید این اتاق باید 3*4 باشد.
- باید به گونهای باشد که یک تخت یک نفره همراه با میز کناری تخت، یک کمد و یک میز کار یا همان میز تحریر را به راحتی تعبیه کرد.
- باید برای اتاق نور طبیعی در نظر گرفته و تعبیه شود.
اتاق ماشین لباسشویی (Laundry Room)
به اتاق یا فضایی که برای قرار دادن ماشین لباسشویی و خشک کن استفاده می شود، لاندری روم گفته میشود. از ویژگیهای انواع اتاق لاندری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- این فضا باید دارای کمدها و کشوهایی باشد که بتوان لباسهای تمیز و کثیف را تفکیک کرد و وسایل مورد نیاز مثل مواد شوینده را قرار داد
- در لاندری روم برای اتو کردن و تا کردن لباسها باید حتما کانتر تعبیه شود
- وجود یک سینک شست و شو الزامی میباشد
- یک بند خشک کن برای پهن کردن لباسها برای این فضا نیاز دارید
- به علت اینکه شاید در این فضا نیاز به آبریزی داشته باشید، بهتر است که برای کف پوش از کاشیهای بادوام استفاده شود.
- این فضا باید دارای تهویه مناسبی باشد تا به خشک کردن لباسها کمک کند و از آنجایی که فضای مرطوبی است از اجتماع باکتریها جلوگیری کند.
واکینگ کلوزت (walk in closet)
واکینگ کلوزت فضایی است که جهت نگهداری، قرار دادن لباسها و تعویض لباس از آن استفاده میشود یا به تعبیر دیگری به آن اتاق لباس گفته میشود.
اتاق لباس یا کلوزت دارای ویژگیهای زیر میباشد:
- این اتاق شامل کمد، کشو و قفسهها جهت قرار دادن لباسها میباشد
- باید یک آینه قدی برای پرو لباس تعبیه شود.
- برای تعویض کفش یک مبل یا صندلی در نظر گرفته شود.
- این اتاق اصلا نیازی به نور طبیعی ندارد. به شرط آن که از نور مصنوعی خوبی برخوردار باشد.
اتاق کار (Study Room)
اتاق کار باید در آرامترین بخش خانه باشد و به دور از رفت و آمد اعضای خانواده باشد تا تمرکز استفاده کننده را بر هم نزند. مثلا این اتاق نباید در بخشی باشد که بازشوهای آن مشرفیت به خیابان اصلی داشته باشد. وسایل مورد نیاز در این اتاق میز کار و قفسه است. بهترین نوری که برای این اتاق میشود تعبیه کرد، نور طبیعی است.
اتاق مهمان (Guest Room)
مهمترین چیزی که در رابطه با طراحی و دکوراسیون انواع اتاق خواب باید به آن توجه کرد این است که مهمان باید در این اتاق احساس راحتی داشته باشد.
اما برای این اتاق نیاز به طراحی خاص و سختی نداریم و همین که امکانات این اتاق به اندازهای باشد که بتواند در حد چند روز نیازهای فردی که به طور موقت در آن ساکن است را فراهم کند، کافیست. تا حد امکان بهتر است که برای این اتاق هم از نور و تهویه طبیعی استفاده کرد.
برای دکوراسیون این اتاق نیاز به تخت خواب و کمد داریم و فراهم کردن امکانات بیشتر به سلیقه شماست. بهترین نوع طراحی این نوع اتاق تعبیه کردن سرویس بهداشتی جدا برای آسایش مهمان است و در صورت امکان در جایی خارج از عرصهی خصوصی خانوادگی و نزدیک به ورودی و نشیمن باشد.
انواع اتاقهای گفته شده از نظر کاربرد، بیشتر مربوط به فضاهای مسکونی بود. حال چند نمونه از انواع اتاقهایی که در طراحی هتلها در نظر گرفته میشوند را برای شما نام میبریم.
انواع اتاق در هتلها
-
- اتاق یک نفره
- اتاق دو نفره
- اتاق سه نفره
- فیستا سوئیت
- اتاق کانکت
- سوئیت
- اتاق معلولین
- اتاق پزشک
- اتاق مانیتورینگ
- اتاق وی آی پی (VIP )
اتاق یک نفره
اتاق یک نفره اتاقی که دارای یک تخت است که اصولا به آن سینگل هم گفته میشود که کلمهی اختصاری آن SGL است. این اتاق به صورت تک نفره مورد استفاده قرار گرفته و امکانات فراهم شده در این اتاق برای یک نفر میباشد. این اتاقها اگر جز اتاقهای معمولی باشد ابعاد آنها بین 25 تا 27 مترمربع میباشد.
اتاق دو نفره
اتاق دو نفره خودش دارای چند زیر مجموعه میشود که شامل موارد زیر میباشد:
- اتاقی که دارای یک تخت دونفره است.
- اتاقی که شامل دو تخت یک نفره است.
- اتاقی که شامل دو تخت دو نفره است.
که متناسب با نیاز هر شخص میتواند از بین این سه حالت یکی را انتخاب و درخواست کند.
اتاق سه نفره
اتاق سه نفره اتاقی است که دارای دو زیر مجموعه میباشد که شامل موارد زیر است:
- اتاق سه نفرهای که شامل سه عدد تخت یک نفره میباشد.
- اتاق سه نفرهای که شامل یک تخت یک نفره و یک تخت دو نفره میباشد.
که متناسب با نیاز هر شخص میتواند از بین این سه حالت یکی را انتخاب و درخواست کند.
اتاق فیستا سوئیت
فیستا سوئیت در اصل همان ماه عسل میباشد. همان طور که از اسمش مشخص است اصولا این اتاق برای تازه عروس و دامادها میباشد. این مدل اتاق یک اتاق مجلل و بسیار رمانتیک میباشد. این اتاق بیشتر در هتلهایی وجود دارد که اتاق عقد یا تالار دارند که از تمامی امکانات عقد و عروسی برخوردار باشند.
اتاق کانکت
اتاق کانکت به معنای اتاقی است که به اتاق دیگری متصل است. گاها این اتاقها به وسیلهی یک راهرو از یکدیگر جدا میشوند و گاهی هم به وسیلهی دیواری که بین این دو اتاق وجود دارد به وسیلهی یک در به یکدیگر ارتباط پیدا میکنند.
اتاق کانکت در اصل برای افرادی است که به صورت چند خانواده که هم میخواهند جای مشترکی داشته و هم در صورت نیاز به یکدیگر، اتاقهای آنها ارتباط داشته باشد. حتی در صورت نیاز این اتاقها از استقلال خاصی برخوردار هستند که بتوان راه ارتباطی بین این دو را از بین برد و هرکدام را به صورت جدا در اختیار مهمانان قرار دهند.
سوئیت
سوئیتها در هر هتل از امکانات ویژهای برخوردار هستند و در تمامی هتلها به یک صورت نیستند. در اصل تفاوت اتاق معمولی در هتلها با سوئیتها این است که، سوئیتها از امکانات بیشتری برخوردار هستند که البته خود سوئیتها نیز مدلهای مختلفی دارند.
مثلا در سوئیتها آشپزخانه وجود دارد که در همهی سوئیتها یکسان است. اما در برخی از سوئیتها، بخش نشیمن از تخت جداست و حتی در برخی از سوئیتها یک اتاق جدا برای خواب وجود دارد.
اتاق معلولین
متاسفانه در ایران خیلی به این مورد اتاق توجه زیادی نمیشود. اما در کل اتاق معلولین باید برای افراد استفاده کننده از این اتاق آرامش و آسایش کامل را فراهم سازد. از نمونه ویژگیهای این اتاق این است که باید در طبقهی همکف باشد و بدون هیچگونه پلهای باشد. همچنین باید از ابعاد مورد نیاز برای چرخش راحت ویلچرها و معلولین برخوردار باشد.
اتاق وی آی پی (VIP)
اتاقهای وی آی پی اتاقهای ویژهای هستند که مخصوص مهمانان خاص، به خصوص افراد سیاسی و تاجران مهم است که امنیت این اتاقها باعث تفاوت آنها با دیگر اتاقها میشود. از امکانات این اتاقها مجهز به دوربین بودن و داشتن بادیگارد میتوان اشاره کرد. این اتاقهای وی آی پی پشتیبانی بیست و چهار ساعته دارند.
نتیجه گیری
در رابطه با ابعاد اتاقها لازم به ذکر است که هر اتاق با توجه به افراد استفاده کننده و نوع کاربری آنها قابل تغییر میباشد. اتاقهای وی آی پی با توجه به هزینهی بیشتری که دارند مورد استفاده برای افراد مهم که نیاز به امنیت دارند، است. باید با توجه به نوع کاربری اتاقها تمامی امکانات مورد نیاز را فراهم کند.