معرفی 3 سبک نورپردازی نما و تجهیزات آن
مقدمه
ظاهر و نمای ساختمان یکی از مهمترین مراحل طراحی معماری ساختمان است که در جذب و جلب توجه کارفرما و مشتری بسیار تاثیرگذار است. زیرا در اولین مرحله، اولین چیزی که به چشم میخورد ظاهر یا همان نمای ساختمان است.
نمای شما در صورت زیبا بودن میتواند در فروش ساختمان شما و جلب توجه افراد، تاثیر بسیاری داشته باشد. به علاوه تاثیر بسیار زیادی در زیبایی منظر شهری نیز دارد. حال این زیبایی نمای ساختمان به عواملی بستگی دارد که یکی از این مسائل، نورپردازی نمای ساختمان شما میباشد که در این مقاله قصد داریم آن را برای شما توضیح دهیم.
اصول نورپردازی نما
شما در نظر بگیرید که نمای ساختمان شما به درستی طراحی شده است و زیبایی مورد نیاز را دارا میباشد، اما این زیبایی نمای شما فقط در روز میباشد و با نزدیک شدن به ساعات شب، زیبایی نمای ساختمان شما ناپدید میشود. حال راه چاره چیست؟
زمانی که میخواهید زیبایی ساختمان شما حتی با تاریک شدن هوا همچنان باقی بماند، چارهی کار شما نورپردازی صحیح ساختمان میباشد که خود این نورپردازی نما ضوابطی دارد که شامل مواردی است که در ادامه ذکر میشود.
یکی از این موارد این است که نورپردازی شما باید با سبک طراحی نمای شما هماهنگی داشته باشد. این به این معنا میباشد که نورپردازی ساختمان شما زمانی که نمای شما مدرن باشد با زمانی که نمای ساختمان شما رومی (کلاسیک) باشد، متفاوت است. همچنین این تفاوت به کاربری ساختمان نیز ارتباط دارد که نورپردازی ساختمانهای تجاری-اداری با ساختمانهای مسکونی متفاوت میباشد.
حال این زیبایی نباید خساراتی را برای مصرف کنندگان و محیط زیست داشته باشد. از آنجایی که نورپردازی در هر فضایی هزینههایی در بر دارد، چه از نظر مصرف برق و چه از نظر خرید تجهیزات روشنایی و… حال شما باید در نظر داشته باشید که کمترین انرژی را مصرف کنید و همچنین اگر نورپردازی نمای شما اصولی باشد و به درستی طراحی شود میتواند این مصرف برق شما را تا حدود چشمگیری کاهش دهد.
از دیگر مواردی که در نورپردازی نما باید به آن دقت کنید، نوع و شیوهی طراحی نورپردازی شما میباشد. به این خاطر که اگر نمای شما به درستی نورپردازی نشود، میتواند تاثیر عکس بر ساختمان شما داشته باشد و به جای زیبایی بخشیدن به کار شما، از زیبایی ساختمان شما بکاهد و چارهی این کار این است که یک طراح کار بلد نورپردازی و نمای شما را طراحی کند.
همچنین در نورپردازی نما باید توجه داشت که ورودی ساختمان، از آنجایی که همیشه یکی از مهمترین اجزای هر ساختمان است، باید به بهترین شکل نورپردازی آن اجرا شود تا کاملا حس دعوتکنندگی را به افراد القا کند.
مورد دیگر این است که باید دور تا دور قاب پنجرهها را با تجهیزات مربوطه نورپردازی اجرا کنید. باید توجه داشته باشید که رنگ نوری که استفاده میکنید، حتما باید متناسب با رنگ مصالحی باشد که نمای شما با آن طراحی شده است تا هارمونی لازم ایجاد شود و زیبایی کار شما را چند برابر کند. در غیر این صورت زیبایی که ندارد هیچ، حتی کار شما را زشتتر میکند. باید به این مورد نیز توجه کنید که خط آسمان نمای شما نیاز به نورپردازی مناسب دارد.
یکی از مهمترین موارد دیگر در نورپردازی نما این است که در مجاور مصالحی که بازتاب نور دارند، از نورپردازی استفاده نکنید. زیرا با بازتاب کردن نور ساختمان باعث اذیت کردن عابرین و رهگذران میشود و وجهه جالبی ندارد. از دیگر پتانسیلی که نورپردازی نما دارد این است که شما میتوانید المانهای نمای خود را برجستهتر کنید و باعث شوید که بیشتر به چشم بیاید.
رنگ نور، جهت نور و شدت نور
رنگ نور
همان طور که در مطالب بالا گفته شد باید توجه داشته باشید که رنگ نوری که استفاده میکنید باید با مصالح و متریال شما هارمونی داشته باشد تا بتواند زیبایی نمای شما را به نمایش بگذارد و حتی چند برابر کند. اما به طور معمول رنگی که در نورپردازی نما استفاده میشود، آبی و سفید و زرد است که با تمامی رنگها تا حدود زیادی هماهنگ میشود.
شدت نور
شدت نور در زیباتر کردن نمای شما بسیار تاثیرگذار است. زیرا زمانی که شدت نورپردازی نمای شما زیاد باشد، باعث اذیت شدن چشم و نمایان کردن عیبهای نمای شما میشود.
جهت نور
جهت نور باید به صورتی باشد که اصلا نور به داخل ساختمان نفوذ نداشته باشد که مزاحمتی هم ایجاد نکند. همچنین باید دقت داشته باشید که نورپردازی شما به گونهای نباشد که زمانی که به المانها و عناصر برجسته ساختمان شما میتابد، سایهای روی ساختمان شما ایجاد کند که این یک عیب بزرگ در نورپردازی به حساب میآید.
توجه داشته باشید که اگر منبع نوری شما مخفی باشد، زیبایی کار شما چند برابر میشود.
قیمت طراحی و اجرای نورپردازی
قیمت و هزینهی نورپردازی نما چیزی نیست که بتوان آن را به طور دقیق حساب کرد و به عوامل مختلفی نیز بستگی دارد. اما شما میتوانید متناسب با بودجهی مورد نظرتان هزینه را تا حدودی کنترل کنید. مثلا تجهیزات نورپردازی کیفیتهای متفاوتی دارد که شما میتوانید کیفیت آنها را متناسب با بودجهی خودتان انتخاب کنید.
از نمونه مدلهای این تجهیزات میتوان به چراغهای ال ای دی، وال واشر، پروژکتور، جت لایت و… اشاره کرد که کیفیت، پرتاب نور و ولتاژهای متغیری دارند. مورد دیگر که در هزینهی نورپردازی شما تاثیرگذار است، متراژ سطح نمای شما میباشد که متناسب با کم بودن یا زیاد بودن سطح نمای شما هزینهی آن نیز متفاوت است.
مورد آخر این است که شما اصلا چند درصد میخواهید برای نمای ساختمانتان روشنایی در نظر بگیرید و متناسب با کم شدن و زیاد شدن این درصد روشنایی هزینهی شما نیز متغیر است.
سبک نورپردازی نما
نورپردازی انواع مختلفی دارد که شامل موارد زیر میباشد:
- نورپردازی خطی
- نورپردازی نقطهای
- نورپردازی گسترده
نورپردازی خطی
وقتی که شدت نور شما بالا باشد، نور شما از نقطه تبدیل به خط میشود که برای دور تا دور ستونها و المانهایی از نما که میخواهید به طور خطی و کشیده روی آن نورپردازی کنید، به کار میرود.
نورپردازی نقطهای
نورپردازی نقطهای سبکی از نورپردازیهای نما است که فقط تا ارتفاع بسیار کمی اطراف خود را روشن میکند و این نوع روشنایی زمانی اتفاق میافتد که شدت نور شما کم باشد.
نورپردازی گسترده
این نورپردازی در نماهای سبک و کم کار مانند نماهای مینیمال و اصولا با کاربری تجاری-اداری به کار میرود و آن هم زمانی استفاده میشود که شما یک سطح بزرگ و سادهای دارید که با مقدار نور زیادی میخواهید از سادگی نمای خود بکاهید. برای این سبک نورپردازی باید شدت نور شما زیاد باشد تا قدرت اینکه یک سطح زیادی را روشن کند را داشته باشد.
انواع چراغ و تجهیزات مورد استفاده در نورپردازی نما
انواع مختلفی از تجهیزات وجود دارد که متناسب با بودجه و سلیقهتان میتوانید آنها را انتخاب کنید که این تجهیزات شامل موارد زیر میباشد:
- چراغهای LED دکوراتیو
- چراغهای LED با شدت نور بالا
- ریسههای نوری خطی
- پروژکتورها
- نورهای دفنی
- نورهای دکوراتیو
- نورهای LED رنگی
- جت لایتها
- واشرهای دیواری LED
نتیجه گیری
با توجه به مطالب گفته شده در بالا میتوان گفت که نورپردازی نما یک عامل بسیار مهم در طراحی نمای ساختمان شما میباشد و باعث میشود که زیبایی نمای شما در شب همچنان پایدار باشد و حتی چند برابر شود. اما شما باید این را هم بدانید که اگر طراحی نمای شما در رابطه با نورپردازی آن اصولی و استاندارد نباشد، هزینهی شما بیهوده خرج شده است و شما به نتیجهی مطلوبی دست نیافتهاید.