طراحی بهترین پلان تجاری اداری در سال 1402
هنر در طراحی پلان تجاری اداری یکی از عوامل مهمی است که شاید خیلی از افراد از اهمیت آن باخبر نباشند. مثلا شما تصور کنید که یک زمین با ابعاد کمی دارید که باید طراحی شود. اگر مهندسی برای شما طراحی کند که کاربلد نباشد قطعا فضای زیادی از زمین شما هدر میرود و یا به اصطلاح دیگر پرت میشود، اما اگر یک مهندس با تجربه برای شما طراحی کند میتواند از تمامی فضای شما به شکل مفیدی استفاده میکند.
این امر فقط در رابطه با زمینهای کوچک نیست و حتی زمانهایی هست که از اتفاق شما یک زمین بسیار بزرگ دارید و میتوانید بهترین طراحی پلان را روی آن پیاده کنید. اما زمانی که شما طراحی پلان زمین خود را به عهدهی یک فرد بی تجربه میگذارید و آن نداند که چه فضاهایی باید تعبیه کند و چه مقداری از متراژ را برای هر فضا خرج کند، متراژ زمین شما حیف میشود و به تعبیری بزرگی متراژ شما دیگر به چشم نمیآید و بیشتر فضاهای شما صرف فضاهای پرت میشود.
مورد دیگری که وجود دارد زمینهای قناس هستند. شما همیشه زمینی که دارید یا زمینی که قرار است طراحی کنید به صورت مربع یا مستطیل نمیباشد و گاها زمین شما دارای زاویه، تو رفتگی، بیرون زدگی و… در نتیجه زمین شما دارای قناس میباشد.
حال اگر یک طراح یا مهندس معمار مبتدی روی این زمین طراحی پلان تجاری اداری انجام دهد این قناس در ساخت شما به چشم میآید و از قیمت و ارزش زمین شما میکاهد.
پس باید متوجه این موضوع باشیم که طراحی پلان تجاری اداری از اهمیت بسیاری برخوردار است و یک مهندس معمار خوب، در طراحی نقشههایش باید در نظر داشته باشد که کمترین فضای پرت اعم از راهروها، فضاهای تقسیم و… را داشته باشد.
اگر بخواهیم به طور کلی انواع طراحی پلانها را دسته بندی کنیم، پلانها به دو دستهی طراحی به روش آزاد و طراحی به روش بسته تقسیم میشود.
برای خانهها و فضاهای مسکونی بیشتر پلانها به طور بسته طراحی میشود اما امروزه نیز به روش مدرن همان طراحی پلان به صورت باز نیز طراحی میشود که از اتفاق طرفداران بسیاری نیز دارد.
حال در رابطه با پلان تجاری اداری این موضوع تا حدودی برعکس میباشد و پلانها به صورت باز طراحی میشود اما پلان بسته نیز برای پلان تجاری اداری طراحی میشود.
اصول کلی طراحی پلان تجاری اداری
در طراحی فضاهای مختلف با توجه به کاربری مورد نظر، رعایت اصول و ضوابط و دانستن سرانههای مورد نیاز و همچنین عرصه بندی فضاها از اهمیت بسزایی برخوردار است و با رعایت عرصه بندی و همچنین آمیختن آن با سلیقه و ابتکار در طراحی پلانها خود به خود پلان تجاری اداری شما به بهترین نحو شکل میگیرد.
حال لازم به ذکر است که پلان ساختمان تجاری نیز همانند پلان ساختمان مسکونی و پلان ساختمان اداری از یک سری قوانین عمومی پیروی می کند. اما در عین حال برای اینکه این فضا کاربردیتر طراحی شود باید به نکات ویژهای حین طراحی پلان توجه شود. ابتدا باید مشخص شود کاربرد ساختمان تجاری چیست تا بتوان بر اساس آن فضاهای مختلف را تقسیم بندی کرد.
با این حال نکاتی وجود دارد که برای هر نوع ساختمان تجاری باید در نظر گرفته شود. از جمله ایمنی که بسیار مهم است و هر چه یک ساختمان تجاری بزرگتر میشود این نکته نیز اهمیت بیشتری پیدا میکند. با رعایت اصول طراحی پلان تجاری اداری به راحتی میتوان یک ساختمان تجاری بهینه و کاربردی با ایمنی بالا طراحی کرد.
حال شاید برایتان سوال پیش بیاید که کاربری واحدها حتی اگر همه تجاری یا اداری باشند با یک دیگر تفاوت دارند؟
جواب این سوال این است که وسایلی که برای هر رشته یا شغل مورد استفاده قرار میگیرد متفاوت است و متناسب با همان کاربری و ابعاد مورد نظر میزها و وسیلهها مشخص و طراحی گردد.
اما باید بدانید که اگر قرار است تا ابد به یک کاربری اختصاص داده شود فقط باید با توجه به همان کاربری طراحی شود اما اگر قرار است هر بار کاربری متفاوتی در آن مکان مشغول به کار شود باید طبق یک استاندارد عمومی و کلی طراحی شود و فقط محدود به یک کاربری طراحی نشود که به این طراحی طراحی آینده نگرانه گفته میشود که از آن فضا برای کاربریهای متفاوت بتوان استفاده کرد یا میگویند که پلان دارای انعطاف پذیری میباشد و قابلیت تغییر کاربری را دارا میباشد.
از دیگر مسائلی که در طراحی پلان تجاری اداری به خصوص اداری اهمیت دارد عایق بندی مناسب میباشد زیرا ملزمهی کار کردن و نتیجه دادن مفید فعالیتها تمرکز و به درستی انجام کارهاست که شما زمانی که یک فضایی مملو از آرامش و بی سر و صدا تامین میکنید تمرکز افراد و همچنین بازدهی آنها چند برابر میشود حتی برای آرامتر شدن فضا نیز میتوانید از پنجرههای دو جداره استفاده کنید.
البته که برخی از شغلها و رشتهها بدون سر و صدا هستند و شما میتوانید برای جداسازی فضاها از پارتیشن استفاده کنید زیرا پارتیشن قابلیت دفع صدا را ندارد.
یکی دیگر از مواردی که باید در پلان تجاری اداری طراحی شود، همان طور که گفته شد عرصهی خصوصی و عرصهی عمومی میباشد و باید فضایی که مدیران قرار دارند و با کارفرمایان در ارتباط هستند تا حدودی خصوصی و محرمانه باشد و دیگر کارمندان تسلطی بر آن فضا نداشته باشند.
از دیگر موارد رعایت نور طبیعی و حتی مصنوعی در فضاهاست. شما باید بدانید که نور یکی از مهمترین عوامل در طراحی پلان تجاری اداری میباشد و تا شما باید بدانید که نور یکی از مهمترین عوامل در طراحی پلانها میباشد و تا حد ممکن باید برای همهی فضا از نور طبیعی استفاده کرد و اگر به ناچار برای برخی از فضاها موفق به تامین نور طبیعی نشدید، حتما باید نور مصنوعی را جایگزین آن کنید زیرا کمبود نور در فضاها مخصوصا در فضای کاری موجب خستگی و نتیجه ندادن کارها و عدم تمرکز میشود.
البته نکتهای که بسیار در طراحی پلان تجاری اداری مهم است و از اهمیت بالایی برخوردار است، ورودی میباشد زیرا اولین برخورد مشتری و خریدار با عرصهی ورودی میباشد و نقش به سزایی در جذب مشتری دارد و در صورت جذاب بودن حتی میتواند نظر رهگذران را نیز جلب کند و به تعبیر دیگر ورودی هر فضایی مخصوصا ساختمانهای تجاری باید دعوت کننده باشد و حس خوب به افراد انتقال دهد.
حال به طور کلی از دیگر مواردی که در طراحی پلان تجاری اداری میتوان به آن اشاره کرد موارد زیر میباشد:
- طراحی کردن یک فضا برای استراحت و ریلکس کردن افراد
- انتخاب رنگ مناسب برای هر فضا متناسب با کاربری مربوطه (مثلا اگر کار شمه طوری است که در فضا نیاز به تمرکز و آرامش دارید، از رنگهای ملیح و آرام استفاده کنید اما اگر در فضا نیاز به انرژی و پویایی و ابتکار و خلاقیت و هیجان دارید از رنگهای جیغ و سرزنده استفاده کنید)
- رعایت کردن سیرکولاسیون و فضاهای ارتباطی به گونهای که کمترین نقاط و فضاهای پرت را به وجود بیاورید
- استفادهی درست و به جا و استفاده در شرایط مناسب و مهیا از پارتیشن
سؤالات خود در زمینه طراحی پلان تجاری اداری را از کارشناسان ما بپرسید
انواع قسمتها و فضاهای پلان تجاری اداری
اگر بخواهیم خیلی علمی در رابطه با فضاهای داخلی پلان تجاری اداری توضیح بدهیم، فضاها به دو دستهی انحصاری و گروهی تقسیم میشوند.
اتاقها یا فضاهایی مانند اتاق مدیران، اتاق حسابدار، بایگانی و… در این قسمت قرار میگیرد.
حال فضاهای گروهی یا عمومی فضاهایی هستند افراد به صورت مشترک از آن استفاده میکنند مانند آشپزخانه، سرویس بهداشتی، اتاقهایی که کارمندان به صورت مشترک در آن مشغول به کار هستند و… میباشد.
حال اگر بخواهیم خیلی جزئی فضاها را نام ببریم شامل موارد زیر میباشد:
- سرویس بهداشتی
- آشپزخانه
- فضایی برای خوردن غذا
- اتاق جلسات
- اتاق مدیران
- اتاق حسابداری
- اتاق بایگانی
- اتاق مسئولان فروش
- اتاق کارمندان
- و….
ضوابط آتش نشانی در پلان های اداری و تجاری
برای گرفتن تاییدیه از آتش نشانی برای پلان تجاری اداری خود، ملزم به رعایت یکسری موارد هستید که این موارد شامل نکات زیر میباشد:
- ساختمان باید از جایگاه های سوخت مثل پمپ بنزین، پمپ گاز و گازوئیل 7 متر فاصله داشته باشد.
- ساختمان با کاربری سینما، مسجد، سالن اجتماعات و مکان های پر جمعیت نباید در کنار جایگاه های سوخت ساخته شوند.
- ساختمانهایی که در کنار جایگاه سوخت ساخته میشوند، تا دو طبقه میتوانند فعالیت داشته باشند.
- به ازای هر طبقه بیشتر از دو طبقه لازم است در وهله اول سه متر عقب نشینی کنند و یا دیوار سمت جایگاه سوخت را طوری بسازند که هیچ گونه راه نفوذی نداشته باشد، مقاومت این دیوار بایستی 7 کیلوگرم بر سانتی متر مربع باشد.
- با توجه به نوع کاربری، موقعیت و شرایط، لازم است هر یک از ساختمانها به صورت جداگانه از سازمان آتش نشانی استعلام بگیرند.
ضوابط آسانسور و راه پله
شما برای احداث راه پله و آسانسور مجبور به رعایت یکسری موارد هستید که این موارد شامل نکات زیر میباشد:
- محل قرارگیری آسانسور نباید در مرکز راه پله طراحی شود.
- چاه آسانسور باید روی زیربنا و فونداسیون ساختمان قرار گیرد و در صورتی که زیر چاهک آسانسور فضای آزاد وجود داشت، یک ستون ضربه گیر با قدرت ایستایی 5000 نیوتن بر متر مربع در نظر بگیرید.
- حداقل ابعاد برای چاه آسانسور 150×150 سانتی متر باشد.
- درب چاه آسانسور نباید در موتورخانه قرار بگیرد.
- برای موتورخانه آسانسور باید یک اتاق مجزا در نظر گرفته شود و یک دریچه به ابعاد 80 × 60 سانتي متر روی دیواره کناری آن قرار بگیرد.
- ایجاد هرگونه روزنه یا درب به داخل موتور آسانسور به جز مورد قبلی ممنوع است.
- همه ی مقررات و اصول مربوط به نصب و استفاده از آسانسور را رعایت کنید.
- هیچ گونه لوله تاسیسات آب سرد و گرم، دودکش، لوله گاز و کابل برق نباید از داخل چاه آسانسور عبور کند.
- برای آسانسور ساختمان خود همهی تجهیزات ایمنی مثل گاورنر، پاراشوت و میکروسوئیچهای کنترل کننده را در نظر بگیرید.
- دیوارههای کناری چاه آسانسور باید محکم و مقاوم در برابر آتش سوزی باشند و هیچ روزنهای نداشته باشند.
- از شرکت بازرسی و کیفیت استاندارد ایران تاییدیه داشته باشد.
نتیجه گیری
اگر شما پلانی را که طراحی میکنید دقیقا را با علم کافی متناسب با آن کاربری طراحی کنید بهترین و مطلوبترین نتیجه را در طراحی ساختمان خود میبینید. همچنین رعایت کردن ضوابط از مهمترین نکاتی است که باید هنگام طراحی پلان تجاری اداری در نظر بگیرید.
در آخر شما زمانی به نتیجه مطلوب در کار خود میرسید که طراحی پلان شما مورد پسند کارفرما و افراد مصرف کننده باشد و رضایت کافی از طرح شما را داشته باشد در این صورت شما به نتیجه مطلوب و هدف نهایی رسیدهاید.