گالری ما

اطلاعات تماس

طراحی نمای کلاسیک

نمای کلاسیک چه ویژگی‌هایی دارد؟

ظاهر و نمای ساختمان یکی از مهمترین بخش‌های ساختمان و همچنین مهمترین مرحله طراحی معماری است که در جذب و جلب توجه کارفرما و مشتری بسیار تاثیرگذار است. زیرا در اولین مرحله، اولین چیزی که به چشم می‌خورد ظاهر یا همان نمای ساختمان است.

در گذشته خیلی توجه چندانی به نماهای ساختمان نمی‌کردند و اصولا به صورت تمام آجر آن را اجرا می‌کردند. اما به مرور زمان توجه ویژه‌ای به اجرا و طراحی نماها شد که هم در فروش ساختمان‌ها خیلی تاثیر داشت و هم در زیبایی شهر تاثیرگذار بود و باعث زیبا شدن منظر شهری شد.

البته دیگر کاربردی که نما دارد این است که مانند پوسته‌ای بر روی ساختمان است که از ساختمان در برابر انواع شرایط جوی مانند باد و باران و… حفاظت می‌کند. همچنین در برابر سرما و گرما مانند یک عایق حرارتی عمل می‌کند و حتی به عنوان عایق صوتی نیز به حساب می‌آید.

حال برای اینکه شما نمایی داشته باشید که بتواند تاثیرگذار باشد باید مواردی را رعایت کنید که این عوامل شامل جنس مصالحی که استفاده می‌شود (البته بستگی به آب و هوای منطقه نیز دارد)، رنگ مصالح و… می‌باشد.

اگر به طور کلی بخواهیم به مصالح بپردازیم، عمده مصالحی که در نمای ساختمان‌ها تا به الان استفاده می‌شده، آجر بوده اما امروزه آجر را با دیگر مصالحی همچون سنگ، چوب و غیره ترکیب می‌کنند و نتیجه مطلوبی هم دارد.

حال از زمانی که توجه به نماها و ظاهر ساختمان‌ها اهمیت پیدا کرد روز به روز مدل‌های زیادی نیز به وجود آمد و به تنوع آن‌ها افزوده و از این رو سبک‌ها به وجود آمد.

این سبک‌ها از نظر ظاهری، اقتصادی، متریال و… با یکدیگر تفاوت دارند که شما می‌توانید با توجه به بودجه مورد نظر و سلیقه‌تان، سبک مورد نظرتان را انتخاب و اجرا کنید.

متریال و مصالح مورد استفاده در نمای کلاسیک

متریال‌های مورد استفاده در سبک کلاسیک شامل موارد زیر می‌باشد:

برای انتخاب متریال و مصالح در اجرا و طراحی نما همیشه اولویت ما باید استفاده از مصالح بومی و مصالح در دسترس آن منطقه باشد. اما گاهی نوع سبک طراحی نمای ما با مصالح آن منطقه هماهنگی ندارد. پس مجبور به استفاده از مصالح غیربومی می‌شویم.

برای نماهای کلاسیک دو روش وجود دارد که یکی ساخت و اجرا در محل می‌باشد که بسیار وقت‌گیر و دشوار می‌باشد و دیگر روشی که وجود دارد ساخت آن به صورت پیش‌ساخته در کارخانه‌ها می‌باشد که این روش بسیار راحت می‌باشد اما دشواری این روش‌ها حمل و نقل آن‌ها می‌باشد که باید با احتیاط بسیار انجام شود.

در کل سبک کلاسیک، یک سبک آنتیک و شیکی می‌باشد که بسیار هم هزینه‌بر است و متریال عمده‌ی این سبک، سنگ می‌باشد اما از مصالح دیگری نیز استفاده می‌شود، مانند:

  1. کاشی
  2. گچ
  3. سنگ مرمر
  4. سنگ گرانیت
  5. سنگ تراورتن
  6. سیمان سفید
  7. مصالح پیش‌ساخته
  8. پلی استایرن

ضوابط طراحی نمای کلاسیک

برای طراحی نما باید یکسری نکات کلی، که در همه‌ی شهرها و در همه‌ی سبک‌ها صدق می‌کند، رعایت شود مانند رنگ، متریال، نورپردازی، طراحی ورودی و….، همچنین یک سری ضوابطی هم وجود دارد که مختص به هر شهر می‌باشد که بستگی به تعداد طبقات ساختمان، عرض گذر، نوع کاربری، منطقه و… دارد که ملزم به رعایت آن هستند.

در هر شهری قوانین طراحی نما متفاوت است که توسط شهرداری هر منطقه تعیین می‌شود. حال در این قسمت از مقاله به ضوابط طراحی نمای کلاسیک در اصفهان می‌پردازیم.

  1. نمایی که شما طراحی می‌کنید حتما باید با همسایه‌های مجاور همخوانی و هماهنگی داشته باشد (از نظر رنگ، مصالح، نوع سبک طراحی و..).
  2. در طراحی نمای شما عبور عناصر تاسیساتی ممنوع می‌باشد.
  3. ارتفاع جان‌پناه باید با ۹۰ تا ۱۱۰ سانتی‌متر باشد که این جان‌پناه نمی‌تواند به تنهایی با نرده اجرا شود و حتما باید ترکیب با دیگر مصالح باشد.
  4. رنگ زمینه‌ی نما باید حتما روشن (کرم یا بژ) باشد و رنگ‌های فرعی که استفاده می‌شود می‌تواند رنگ‌های آبی فیروزه‌ای، قهوه‌ای روشن، اخرایی و گلبهی باشد.ُ
  5. حداقل میزان استفاده از آجر در مناطق تاریخی اصفهان باید ۶۰% باشد و در مناطقی که خارج از بافت تاریخی هستند باید حداکثر ۵۰% باشد.
  6. در مناطق تاریخی اصفهان استفاده از مصالحی مانند کامپوزیت، آلومینیوم و چوب ممنوع است.
  7. استفاده از از سنگ در مناطق تاریخی اصفهان نباید بیش از ۲۰% باشد.
  8. مقدار مصرف شیشه در نما در مناطق تاریخی اصفهان تا ۲۵% مجاز می‌باشد.
  9. میزان مجاز استفاده از رنگ تیره در مناطق تاریخی اصفهان ۵% می‌باشد.
  10. میزان مصرف آلومینیوم در بافت خارج از بافت تاریخی ۱۰%، کامپوزیت ۱۰%، چوب ۱۰% و شیشه ۲۵% است.
  11. استفاده از شیشه در نما فقط به عنوان نورگیری و تامین نور مورد نیاز ساختمان مجاز است.
  12. استفاده از شیشه‌ی رفلکس در نما ممنوع است.
  13. استفاده از سنگ حجاری شده و نمای رومی ممنوع است.
  14. استفاده از سقف شیب‌دار به طور کل ممنوع است (چه در بافت تاریخی و چه خارج از بافت تاریخی).

رنگ مورد استفاده

رنگ‌های مورد استفاده در سبک نمای کلاسیک شامل موارد زیر می‌باشد:

رنگ‌های مورد استفاده در این سبک به طور مطلق روشن می‌باشد و این روشن بودن رنگ مصالح و نما، ابهت کار را نشان می‌دهد.

  1. زرد
  2. سفید
  3. طلایی
  4. قهوه‌ای (در مواردی که خانه‌ها و کلبه‌های چوبی باشند که به طور خاص به رنگ قهوه‌ای تیره اجرا می‌شوند)
  5. کرمی
  6. در مواقعی سقف به صورت تیره
  7. خاکستری

نوع اجرای نمای کلاسیک

اجرای نمای کلاسیک یا سبک رومی بسیار زمان‌بر و پرکار و حتی دشوار است. چون در این سبک به جزئیات توجه می‌کنند و از اهمیت زیادی برخوردار است. از نمونه ویژگی‌های اجرای نما به سبک رومی به شرح زیر می‌باشد:

  1. شلوغ و پرکار
  2. جزئیات زیاد
  3. در برخی از موارد قطعات به صورت پیش ساخته می‌باشد و در محل نصب می‌شود.
  4. استفاده از ستون‌های تزئینی
  5. استفاده از کتیبه
  6. دارای بافت و تراشکاری
  7. استفاده از قوس در برخی از موارد
  8. استفاده از نرده‌های آهنی در برخی موارد
  9. استفاده از مجسمه‌های تزئینی در برخی از موارد
  10. استفاده از گل و بوته‌های گچ‌بری شده در سرستون‌ها و بدنه‌ها

نتیجه گیری

نماهای ساختمان سبک‌های مختلفی دارد که متناسب با هر سبک، متریال و مصالح مخصوص به همان سبک استفاده می‌شود. البته که باید این را هم در نظر داشت که اجرای هر سبک نما باید در منطقه‌ی مناسب و متناسب با آب و هوای سازگار آن ناحیه باشد تا دوام و ماندگاری نما هم افزایش پیدا کند.

حال شهرداری هر شهر و منطقه با توجه به نوع کاربری، مصالح بومی و فرهنگ هر شهر یکسری قوانین و ضوابطی وضع کرده که شهروندان موظف به رعایت آن قوانین می‌باشند.

amir hossine zareyi

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *