پروژه 50 هکتاری سالن همایش بین المللی اصفهان
از آنجایی که اصفهان در مرکز کشور قرار دارد و همچنین شهر فرهنگ و تمدن و هنر نیز نام دارد، کمبود ساختمانی مانند سالن همایش بینالمللی خیلی حس میشد که از آن به عنوان محلی برای برگزاری اجلاس سران و همایشهای بینالمللی کشور بتوان استفاده کرد. پس شهرداری اصفهان به فکر ساخت بنایی افتاد که در اصل اولویت آن استفاده از سالن همایش اصلی این ساختمان بود.
برای ساخت این پروژه عظیم چندین سایت پیشنهاد شد اما سایت نهایی که برای این پروژه انتخاب شد، سایت 50 هکتاری شهید کشوری بود که 30 هکتار آن به منظور ساخت سالن همایش و 20 هکتار باقیمانده به مراکز اقامتی، توریستی، تفریحی و تجاری اختصاص داده شد. فضاها و کاربریهایی که برای این سازه در نظر گرفته و طراحی شده فضاهایی همچون سالن همایش اصلی، تالار چند منظوره، فضاهای خدماتی، اداری و رفاهی میباشد.
هزینه و مراحل ساخت سالن همایش اصفهان
هزینهای که هنگام مطالعات این پروژه برآورد شد، چیزی نزدیک به 236 میلیارد بود که این هزینه بدون احتساب هزینهای بود که بابت زمین و سایت، استفاده و مصرف میشد. همچنین مدت زمانی که برای ساخت این پروژه در نظر گرفته و پیش بینی شد، 18 ماه بود.
پروسهی ساخت این پروژه از سال 1389 شروع شد و مطالعات اولیه در رابطه با زمین و سایت آن شروع شد. در مرحلهی بعدی، شروع به انتخاب چند گروه مهندس در حیطههای مختلف مهندسی کردند. مانند مهندسینی در بخشهای تاسیسات، سازه، معماری و مشاورهایی در رابطه با بخشهای اجتماعی و عمومی کردند. در همین حین گروهی از مهندسین معمار شروع به طراحی بخشهای مختلفی مانند رستورانها، سالنها، بخشهای اقامتی و هتلها و…کردند.
فرم کلی و کانسپت این ساختمان به شکل یک نیم کره است که بسیار برازندهی اصفهان میباشد. چون از قدیم گفتهاند اصفهان نصف جهان است و از همین رو فرم سالن همایش بینالمللی اصفهان به صورت یک نیم کره است که بی ربط به شهر اصفهان نیست.
ظرفیت سالن همایش اصلی این ساختمان 2 هزار و 400 نفر است. بدنهی سالن اصلی این ساختمان الهام گرفته و برگرفته شده از مسجد شیخ لطف الله اصفهان میباشد که اینجا با استفاده از ترکیب کامپوزیت به کار رفته است.
فضاهای مختلف سالن همایش اصفهان
سقف این سازه نزدیک به صد و ده تن وزن دارد که با روشهای بسیار سخت و پیچیده به گوی این سازه متصل شده است که در زمان اجرای این بخش از کار، چندین پیمانکار به طور همزمان مشغول به اجرای آن بخش بودند. حال میخواهیم به بخش بعدی از این سازه که فضای بعد از ورودی یا همان لابی است بپردازیم.
طراحی معماری لابی مجموعه سالن همایش به این صورت است که نمای بالایی سقف آن روی شیشه با استفاده از مس، طرحها و نقش و نگارهایی طراحی شده است که در اصل یعنی تلفیقی از معماری مدرن و سنتی است. زیرا مس نشان دهنده معماری سنتی اصفهان و شیشه نشان دهندهی معماری نوین است. طراحی این شاهکار بسیار زیبا به دست استاد فرشچیان هنرمند اصفهانی بوده است.
این طرح نمادی از اصفهان میباشد زیرا با سنگهای مرمر ترکیب شده که از قدیم از این سنگها در بناها استفاده میشده است. حال دلیل و منظور استفاده از این نوع مصالح در این ساختمان این بوده است که افرادی که به عنوان توریست از کشورهای دیگر برای بازدید به سالن همایش بین المللی اصفهان میآیند، بتوانند نمادهای ایران همچنین اصفهان را داخل این شاهکار مشاهده کنند. اگر بخواهیم در رابطه با سالن همایش اصلی بگوییم لازم به ذکر است که ارتفاع سقف این سالن دوازده متر میباشد.
برای این قسمت از ساختمان تدابیر بسیار هوشمندانهای در نظر گرفتهاند که این تدابیر هوشمندانهی مهندسین و طراحان اصفهانی این بوده که سازهای برای نورگیری در نظر گرفتهاند که در طول روز به هیچ عنوان نیازی به استفاده از نور مصنوعی نداشته باشند به این صورت که نه تولید گرما داشته باشد و نه هیچ گونه مزاحمتی از بابت خیرگی نور طبیعی احساس شود. از این رو در فضاها از شیشه مشجر و مات استفاده کردهاند.
این موضوع از نظر بحث زیست محیطی بسیار کار پسندیده و زیبایی بوده است زیرا باعث جلوگیری از اتلاف انرژی جهت ایجاد روشنایی برای یک فضای پنج هزار متری لابی شده است. بیشترین و عمدهترین متریال و مصالح استفاده شده در این سازه مصالح ایرانی میباشد که باعث افتخار است که ساخت چنین سازهی با عظمت و باشکوهی تماما کار مهندسین ایرانی و حتی با استفاده از مصالح ایرانی بوده است.
لازم به ذکر است که این مجموعه علاوه بر سالن همایش اصلی، سه سالن دیگر نیز داراست که ظرفیت سه هزار نفری را در بر میگیرد که کاربری این سالنها به صورت چند منظوره میباشد و برای فعالیتهایی مانند کنسرت، برگزاری همایش، تئاتر و… استفاده میشود.
این بنا دارای یک کنکورس میباشد که دورتا دور سالن اصلی قرار دارد. در اصل کنکورس به فضایی ارتباطی گفته میشود که دیگر فضاها را با استفاده از راهروها و دستگاه پلهها به دیگر فضاها اتصال دهد.
در ضلع جنوبی این مجموعه تعدادی ویلا قرار دارد که برای مهمانهای ویژه درنظر گرفته شده است. اما چون تعداد این ویلاها بسیار محدود است و پاسخگوی این مجموعه در رابطه با تدابیری که برای آن پیش بینی شده است نمیباشد، علاوه برآن یک هتل پنج ستاره نیز طراحی شده است که زیربنای آن 12 هکتار میباشد و به صورت دوازده طبقه قرار است اجرا شود.
این هتل دارای دویست و پنجاه اتاق و بیست و سه سوئیت میباشد. همچنین از دیگر امکانات این هتل میتوان به سالن بدنسازی، استخر، کافی شاپ و فروشگاه و…اشاره کرد. همچنین برای این مجموعهی بی نقص، یک مرکز خرید با مشخصات زیر است:
این مرکز خرید دارای مساحت دویست و پنج هزار متری میباشد، همچنین دارای 6 طبقه است که خود این مرکز خرید به طور مستقل دارای رستوان و کافی شاپ و هایپر مارکت و… میباشد.
یکی دیگر از افتخاراتی که این سازه به دنبال داشت این بود که توانست در سال 92، لوح بهترین و برترین سازه کشور از طرف انجمن فولاد کشور را دریافت کند. لازم به ذکر است که اسکلت این ساختمان به صورت اسکللت فلزی میباشد که همانطور که گفته شد اتصال آن به صورت پیچ شدن به یکدیگر بوده است.